3 tipy pro DOKONALÉ těstoviny
Říkáte si, že uvařit těstoviny není žádná věda? Nejste daleko od pravdy! Pokrmy z těstovin jsou rychle připravené, v kuchyni nad nimi nestrávíte celou věčnost a je jen málo těch, kteří by je neměli rádi. Přesto se může stát (a přiznejme si - komu se to někdy nestalo?), že vaření těstovin skončilo lehkým zklamáním. Přinášíme vám proto 3 jednoduché tipy, díky kterým budou všechna vaše příští jídla z těstovin bezchybná.
1. Kvalita je základ
Při vaření dejte vždy přednost kvalitním surovinám - parmazán, olivový olej, pesto, čerstvá zelenina a bylinky (nejlépe z vlastní zahrádky)... Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více. Často postačí kvalitní těstoviny, lžíce dobrého olivového oleje a trocha strouhaného parmazánu a na světě je vynikající jídlo, za které by se nemusel stydět ani váš oblíbený šéfkuchař.
2. Těstoviny vařte "al dente"
Těstoviny vařte vždy "al dente", tedy takzvaně "na skus". Co to přesně znamená? Ve středu už není cítit syrová mouka, ale těstovina při skousnutí ještě klade odpor. Pokud těstovinu rozříznete, uprostřed uvidíte světlejší barvu, než na okrajích. Těstoviny uvařené "al dente" díky své tužší konzistenci nelepí, jsou chutnější a navíc i lépe stravitelné.
3. Omáčka čeká na těstoviny
Při přípravě jídel z těstovin vždy dodržujte pravidlo, že omáčka čeká na těstoviny. Nikdy ne naopak! Do vaření těstovin se tedy pusťte až tehdy, když máte jistotu, že je omáčka téměř hotová.