Nonna Semola

Že má většina členů naší Nudlové rodinky italské kořeny, to už asi víte, ne? (No, jestli ne, tak… 😯🙄🫣 …by stálo za zvážení, zda si nejdříve nepřečíst tohle.) A teď tedy začneme znovu 😁... Že má většina členů naší Nudlové rodinky italské kořeny, to už asi víte, ne? Jasně, že jo! Ale kde se vzaly? A kdo je vlastně ta Nonna Semola?
Není překvapením, že babička naší Nudlové rodinky - Nonna Semola - má svůj původ ve slunných krajích Středomoří. Pochází z veleváženého rodu se staletou historií - Triticum Durum. V Česku bychom jej nazvali tvrdozrnnou pšenicí, ale před Nonnou Semolou to raději nezkoušejte. Přeci jen je to hrdá Italka, která si potrpí na trochu odbornosti 😏
Její pověstná zlatavá barva a nezdolná odolnost jsou výsledkem horkého slunce, suchého podnebí a italské vášně pro dobré jídlo. Tak se zrodil její jedinečný charakter, pro který je oceňována a vyzdvihována milovníky těstovin po celém světě. Jdeme na detaily?
Kromě jemně žluté barvy, která na první pohled prozradí, že “tohle nebude jen tak nějaká mouka”, má v sobě vyšší obsah lepku. Ten zajistí, že jsou její těstovinoví potomci pevní a zároveň dostatečně pružní, takže se nerozvaří, krásně drží svůj tvar a po uvaření nelepí. Její přednosti však spočívají také v tom, co skrývá uvnitř. Obsahuje vyšší podíl bílkovin, vlákniny i minerálních látek. Příjemně vás překvapí i její nižší glykemický index, díky kterému vás zasytí na delší dobu. Na Nonnu Semolu zkrátka hned tak nezapomenete!
Nonna Semola zanechá silný dojem, přestože se s ní setkáte jen zřídka. Většinou stojí v pozadí, nenápadná, ale zásadní. Tichá strážkyně tradice, která nepotřebuje být vidět, aby byla tím nejdůležitějším pojítkem celé těstovinové dynastie. Možná i proto může tahle vznešená dáma působit trochu odměřeně. Věřte ale, že její srdce je vřelé a plné lásky. Její moudrost spočívá v umění najít rovnováhu mezi pevností a jemností, mezi krásným vzhledem a vynikající chutí. A díky jejím těstovinám se na váš talíř dostane dokonalá souhra všech těchto výjimečných vlastností.
Ostatně, přesvědčit se o tom můžete sami. Pro koho je polévka grunt, ten jistě ocení naše nudle nebo mušličky - česko-italskou Nudlovou rodinku, která se pyšní italskými geny v podobě semoliny a těmi českými v podobě pšeničné mouky a vajíček. Jen pozor na libečkového COOL taťku, ten si zakládá na tom, že je hrdým a oceňovaným Čechem (vlastně Moravákem)!
A pokud byste raději něco "echt" semolinového, pak doporučujeme třeba naše CASARECCE nebo RIGATONI. Na rozdíl od Nudlové rodinky zůstávají jejich příběhy zatím zahalené tajemstvím, ale svou roli ve vaší kuchyni zaručeně sehrají v celé své semolinové dokonalosti.
Pro aktuální informace ze světa těstovin nás nezapomeňte sledovat také na našich sociálních sítích - Facebooku a Instagramu - nebo se přihlaste k odběru našeho FAJNEHO newsletteru.
Přejeme vám dobrou chuť a fajnový den!