Tajemství bronzových matric

Znáte ten pocit? Vaříte těstoviny. Všechno jde perfektně, protože naše 3 tipy pro DOKONALÉ těstoviny máte dávno v malíku. V kuchyni to krásně voní, svoláváte rodinu ke stolu a chystáte se servírovat večeři. Když ale promícháte těstoviny s omáčkou, všechno sjede na dno talíře jako by snad omáčka s těstovinami nechtěla mít nic společného. Tak co jste, sakra, udělali špatně?
Pravděpodobně vůbec nic. Skutečný důvod, proč vaše omáčka z těstovin sklouzává, vznikl totiž dávno před jejich vařením, dokonce ještě před samotnou výrobou. To tajemství se skrývá v bronzových matricích. Proč na nich záleží a jak ovlivňují váš talíř? Pojďme to zjistit!
Tradiční, ale nepřekonané
Bronzové matrice jsou speciální formy skrz které se protlačuje těstovinové těsto do vybraných tvarů. Bronz, ze kterého jsou matrice vyrobené, je známý svou pevností, odolností a schopností zachovat jemnou strukturu materiálu, který jím prochází. Mají hrubší strukturovaný povrch, který není jen vizuálním detailem, ale dodává těstovinám specifickou drsnost.

Použití bronzových matric je tradiční technika, která je součástí italského kulinářského dědictví. Najdete je především u řemeslných výrobců těstovin, kteří se zaměřují na autenticitu a prvotřídní suroviny. Tento způsob výroby je sice pomalejší a nákladnější, ale výsledkem jsou těstoviny, které jednou vyzkoušíte a jiné už nikdy nebudete chtít.
Není těstovina jako těstovina
Těstoviny vyráběné pomocí bronzových matric mají drsnější, porézní povrch. Díky specifické textuře jsou schopny lépe absorbovat omáčku, což samozřejmě zlepšuje celkový gastronomický zážitek. Ale nejen to! Kromě skvělé struktury se těstoviny vyráběné tímto tradičním způsobem chovají jinak i při samotném vaření – udržují lepší konzistenci a lépe tak s nimi dosáhnete na požadované "al dente".
Pokud si v obchodě vybíráte kvalitní těstoviny, zaměřte se tedy na jejich povrch. Jsou-li matné, lehce hrubé na dotek a vypadají jako by byly jemně pomoučené, pravděpodobně byly vyrobeny pomocí bronzových matric. Pokud jsou hladké, lesklé, s klouzavým povrchem, nejspíš prošly matricí teflonovou, která je často používaná v moderních průmyslových výrobnách těstovin kvůli menší náročnosti a vyšší rychlosti výroby.

U nás se s označením "bronzových" těstovin zatím často nesetkáte, ale v Itálii je "trafilata al bronzo" vcelku běžně uváděno přímo na obalu jako jasný znak vyšší kvality těstovin. Když tedy v italském obchodě sáhnete po balíčku těstovin s tímto označením, můžete si být jistí, že dostáváte produkt tradiční výroby s autentickou texturou.
Kvalita na první sousto
Když se řekne kvalitní těstoviny, nejde jen o dobré suroviny – stejně důležitý je i způsob výroby. A právě bronzové matrice jsou jedním z těch detailů, které dělají velký rozdíl. Díky nim těstoviny skvěle chutnají, perfektně drží omáčku a přinášejí tak na talíř dokonalý zážitek.
A dobrá zpráva na závěr? Naše těstoviny jsou vyráběny přesně tímto způsobem – protlačováním skrz bronzové matrice. Neváhejte si vybrat z naší nabídky a dopřát si luxusní gastronomii přímo ve vaší kuchyni 😊
Nezapomeňte nás sledovat také na našich sociálních sítích – Facebooku a Instagramu – kde vám přinášíme ty nejčerstvější novinky z FAJNE PASTY. A nebo se přihlaste k odběru našeho FAJNEHO newsletteru.
Přejeme vám dobrou chuť a fajnový den!